De natuurwonderen van Arizona!
23 september 2024 - Grand Canyon South Rim, Arizona, Verenigde Staten
Vlak langs het randje van de steile klif wandel ik. Hoewel ik het pad gewoon volg, moet ik me soms even vasthouden aan de nabij liggende struiken om niet pal naast die diepe afgrond uit te komen. 'Nu even goed opletten Jen´ zeg ik hardop tegen mezelf want ik weet hoe ik ben. Als ik in m´n eentje op pad ben, heb ik (te) weinig oog voor risico’s en mogelijk gevaar en geniet vooral van het uitzicht. Eerder stapten mijn ouders in de shuttlebus waar ze een eind verderop uitstapten en op me wachten. Ik realiseer me wat een speciale wandeling ik maak zo langs deze ‘scheur in de aardkorst’ . De Grand Canyon it is!
Verrassende uitjes in Page
Een paar dagen eerder maakten we met elkaar een andere wandeling in Page (Arizona). Is dit echt een hoefijzer of is het gefotoshopt?' vroeg ik me af toen ik in de reisgids zag dat een bezoek aan ‘The Horsebend shoe’ sterk wordt aangeraden. Dit is een plek waar de Colorado rivier een bocht van 270 graden maakt en in feite om zichzelf heen keert waardoor een hoefijzervorm ontstaat. Amerikanen zien graag wat ze willen zien, dus met enige gereserveerdheid gaan we zelf even kijken. In de brandende zon beginnen we aan onze wandeltocht naar 'het hoefijzer' en de reisgids heeft niets teveel gezegd, want het is een levensgroot, 'echt' hoefijzer. En dat is nog niet alles wat we hier in Page vonden. De Antelope Canyon is hier ook en deze stond hoog op mijn lijstje. Mede geïnspireerd door de prachtige foto's die ik dagelijks van Windows in het startscherm van mijn laptop krijg. Zou dit (ook) echt zijn? Zodra we (onder begeleiding van een professionele gids) de kloof binnengaan, lijkt het alsof we middenin een levende Windows screensaver zijn beland. Als ik naar boven kijk, zie ik die perfecte lichtinval van de zon en de artistieke lijnen en voel de zanderige wanden. Echt een ervaring om niet snel meer te vergeten. Waar mijn ouders ook erg van genoten die dag, was een uitgebreid bezoek aan de Walmart (XXXL).
Imposante Grand Canyon
Maar zoals het gaat op reis, wisselen unieke momenten zich snel af en is er nauwelijks tijd om alles goed te verwerken. De volgende bestemming wacht op ons en dat is de Grand Canyon. Ik wist eerlijk gezegd niet precies wat ik me ervan moest voorstellen, behalve dat het groot is. Meteen bij het eerste uitzichtpunt worden we gegrepen door deze grootsheid. Slechts een fractie hiervan kunnen we vatten in foto's en filmpjes. Je moet er eigenlijk zelf zijn en het ervaren. Door te kijken, ruiken, voelen en het goed in je op te nemen. We gaan op een bankje zitten en nemen de tijd om de Grand Canyon te laten binnenkomen. Terwijl we daar zo zitten, valt ons oog ineens op de ‘acrobaten van de canyon’ die een showtje weggeven. Alsof ze weten dat er aandachtig publiek is, slooft de Californische condor (lijkt op een afstand een beetje op een raaf) zich behoorlijk voor ons uit. Die avond zien we de zon langzaam in de Grand Canyon zakken.
De Route 66
En terwijl ik dit schrijf, zijn we weer terug in Californië en hebben we een flinke reisdag (met meer dan 400 miles) achter de rug. Maar we konden het niet laten om een stukje over DE route 66 te rijden, ondanks dat dat niet de snelste weg is. Misschien ooit (als ik oud ben) kom ik terug om de route op de motor te rijden (op zo'n langzame chopper). Dit deel van de route 66 brengt ons langs gigantisch afgelegen vlakten in de woestijn en ik voel de temperatuur oplopen en zie de benzinemeter rap teruglopen (The Beast (onze auto) heeft dorst in deze hitte). Ondanks dat dit de populaire route 66 is, is er toch geen mens te bekennen en het is zeker geen fijne plek om zonder benzine te zitten of erger nog, met pech langs de weg. Gelukkig rijden we langs een speciaal route 66 tankstation waar ik de hoofdprijs betaal voor de (kostbare) benzine (het zijn ongeveer Nederlandse prijzen bij dit station). Toch maar beter ‘goed gevuld’ op pad door de ruige woestijn dan risico’s lopen 😊 De benzine(slang) zit achter slot en grendel en alsof ik een mooie armband uit de vitrine wil bestellen, loopt de dame achter de toonbank even met me mee om vervolgens zelf mijn tank vol te gooien. Met de airco aan, een speellijst vol Hollandse hits en onze blik op oneindig, komen we goed aan op onze tussenbestemming Palm Springs.
Leuk dat je meeleest en je hebt nog één verhaal tegoed. Morgen gaan naar Hollywood en nemen we een kijkje achter de schermen van de filmset! See you later!

Nog een fijne reis verder.
Veel plezier nog.
groetjes uit Hillywood (ben op kantoor vandaag)
En wat een prachtige foto’s!
Nog mooie ervaringen gewenst tijdens de laatste dagen.
Wat een natuur die wij hier niet kennen.